IN WELKE RECHTSGEBIEDEN WERKEN WIJ?
Er zijn veel verschillende rechtsgebieden te onderscheiden in Nederland. In principe zijn er maar drie rechtsgebieden: bestuursrecht, civiel recht en strafrecht. Toch worden de specialisaties en aandachtsgebieden in het recht ook aangeduid als een rechtsgebied. Op deze pagina rechtsgebieden overzicht kun je informatie en uitleg vinden over de rechtsgebieden, specialisaties en aandachtsgebieden waarin wij werkzaam zijn.
Burgerlijk of civiel recht
Het burgerlijk recht regelt onder andere het personen- en familierecht, het rechtspersonenrecht, het vermogensrecht en de wijze van procederen over deze onderwerpen. De belangrijkste regelgeving is te vinden in het Burgerlijk Wetboek (afgekort: BW); het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (afgekort: Rv).
Het burgerlijk recht bevat regels over veel verschillende onderwerpen. U kunt bijvoorbeeld denken aan familierecht, erfrecht, huurrecht, aansprakelijkheidsrecht en arbeidsrecht. Het burgerlijk procesrecht beschrijft vervolgens de procedures van het burgerlijk recht.
Bestuursrecht of publieksrecht
Bij het publiekrecht is de overheid één van de partijen. Logischerwijs denkt men dan aan ‘Den Haag’, maar het betreft hier bijvoorbeeld ook gemeentes en provincies.
Ook op rijksniveau gaat het niet enkel om de Tweede Kamer of om de regering, maar onder meer ook om de FIOD, de SIOD (Fiscale en Sociale Inlichtingen en Opsporingsdiensten), om de Autoriteit Financiële Markten, om de Dienst Uitvoering Onderwijs (die onder andere studiefinanciering uitbetaalt) en om Staatsbosbeheer. Alle overheidsinstellingen (en dat zijn er heel veel) vallen onder het publiekrecht.