‘Emmen het Lourdes van de lage landen’

Tijdens een rechtszaak over urenvermindering in de wmo haalde adviseur Jos van Goethem uit naar de gemeente: ,,De gemeente Emmen verricht wonderen om op die manier minder wmo te hoeven betalen.”

(Bron:https://www.dvhn.nl/drenthe/‘Emmen-het-Lourdes-van-de-lage-landen’-21866851.html)

Kritiek

Dat is kort samengevat de kritiek van Jos van Goethem, als adviseur van een 51-jarige vrouw uit Emmen gistermorgen tijdens een zitting bij de bestuursrechter in Assen. De vrouw spande een zaak tegen de gemeente Emmen aan, omdat ze vanuit de wmo minder uren hulp krijgt dan voorheen.

Volgens Van Goethem, voormalig raadslid van Wakker Emmen, heeft de vrouw een „waslijst aan psychische en lichamelijke klachten.’’ Niettemin is tijdens een keukeltafelgesprek bepaald dat de vrouw met 20% minder aan huishoudelijke hulp kan dan in 2015. In dat jaar was ze al van 11,9 naar 10 uur gegaan, dit jaar ging ze van 10 naar 8 uur. Die 8 uur is onderverdeeld in 3 uur begeleiding en 5 uur huishoudelijk werk.

Juist een verslechtering

Van Goethem zegt dat het keukentafelgesprek is gevoerd door ene verpleegkundige van de MO-zaak, een landelijke stichting die gemeentes en zorgaanbieders helpt bij het uitvoeren van werkzaamheden in het sociaal domein. De deskundigheid van die verpleger blijkt evenwel nergens uit.

,,Uit de indicaties van de vrouw blijkt juist dat ze helemaal niet beter wordt en eerder rekening moet houden met verslechtering van haar medische en psychische situatie’’, zegt Van Goethem. ,,De conclusie dat het zo vooruit is gegaan met deze burger – dat ze met 20% minder hulp hetzelfde kan als in 2015 – kan dan ook alleen te wijten zijn aan een miraculeuze genezing!’’

Onduidelijke procedures

Van Goethem stelt dat hij ettelijke keren heeft gevraagd naar de deskundigheid van de persoon die bepaalde dat zijn cliënt met 20% minder hulp af kan, maar dat hij daar geen antwoord op krijgt. De ambtenaar van de gemeente Emmen zei gistermorgen op vragen van de rechter dat zij een beroep kan doen op andere voorzieningen. ,,Maar die algemene voorzieningen worden door de gemeente standaard van stal gehaald bij procedures, zonder dat ze het duidelijk maken.’’

Het is bepaald niet de eerste rechtszaak die Emmen aan haar broek krijgt sinds de veranderde wmo-regels. Veel van die zaken gingen verloren. De gemeente wil nu niet reageren, omdat de zaak nog onder de rechter is. Die doet over zes weken uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *